Gobarski izlet na Torovo

V soboto, 24.10.2015 smo se člani Mikološko-Gobarskega društva Ljubljana odpravili na letošnje zadnje skupinsko nabiranje gob, tokrat Zimskih kolobarnic (sivk), ki rastejo v hladnejših mesecih proti koncu leta. To je vrsta gobe, ki po kakovosti spada v skupino najbolj kakovostnih gob.

Z avtomobili smo se odpravili do Vodic. V gostinskem lokalu smo spili kavo ali čaj. Potem smo se odpravili v gozd na terene, ki so znani po rastiščih sivk.
Med potjo se nam je pridružil simpatičen pes iz bližnje vasi, ki je živahno skakljal od enega do drugega nabiralca. Preden so se skupine odpravile na teren, smo se dogovorili, da se ob določeni uri vrnemo na kraj od koder smo odšli v gozd, da bi determinirali nabrane gobe. Zaradi obilnega dežja pred nekaj dnevi in ugodnih temperatur, so rasle še druge gobe, ki so krasile gozd. Kmalu smo začeli nabirati tudi sivke. Sončni žarki so skozi krošnje dreves segali do tal. Tako smo ob nabiranju gob lahko fotografirali različne zanimive vrste gob, ki so pod drevesi rasle v mahu ali med listjem..
Po nabiranju gob smo imeli determinacijo, za katero smo nabrali vse vrste gob, ki smo jih našli. Razvrstili smo jih na tla. Potem je determinatorka, gospa Majda, vsako vrsto posebej določila in natančno razložila njene značilnosti. Z zanimanjem smo poslušali. Na koncu smo imeli možnost dodatnih vprašanj o gobah, ki so nas še posebej zanimale ter se zahvalili. Neužitne gobe smo odnesli v gozd. Še malo smo pokomentirali o našem gobarjenju na splošno ter se, zadovoljni z bero in nepozabnimi doživetji, odpravili domov.

Comments are closed.